Geschiedenis:

Vollenbroek ontwikkelt slijpapparaat
Hans Vollenbroek begon zijn carrière bij Philips. Hij was daar gereedschapmaker en profielslijper. In al zijn vrije uurtjes was hij bezig met zijn grote hobby: schaatsen. In 1951 ontwikkelde Vollenbroek een precisieslijpapparaat dat vandaag de dag, in licht gewijzigde vorm, nog steeds één van de meest gebruikte slijpapparaten is. Door de grote nauwkeurigheid en gebruiksgemak is het voor het grote publiek eenvoudig geworden om zelf hun schaatsen te slijpen. Ook de bekende toppers zoals Ard Schenk, Eric Heiden en Yvonne van Gennip hebben hun schaatsen met Vollenbroek zijn slijpapparaten gescherpt.

 

Rondingen slijpen in ijzers
In 1954 ontwikkelde Vollenbroek een machine waarmee machinaal rondingen in de ijzers konden worden geslepen. Dit was een doorbraak op het gebied van slijptechniek. Vollenbroek kon in korte tijd de schaatsen voor elk type rijder en elk type ijs in model slijpen.

 

Het eerste rondingmeetapparaat
In 1961 maakte Vollenbroek het eerste rondingmeetapparaat. Hiermee was het mogelijk om zonder de te slijpen schaats uit het slijpapparaat te halen de ronding op juistheid te controleren.

 

Schaatstrainingen aan marathonrijders
In 1963 begon Vollenbroek met het geven van schaatstrainingen aan marathonrijders. Hij stelde de eerste gesponsorde marathonploeg samen. In deze ploeg zaten onder andere de gebroeders van der Hoorn en Heemskerk en Tinus Roozendaal.

 

Wedstrijdschaatsen prepareren
In 1972 begon Vollenbroek de schaatsen van wedstrijdrijders te prepareren met diamantpasta.

 

Dit had als effect dat de weerstand met het ijs afnam. Mede door deze slijptechniek behaalde Yvonne van Gennip haar drie gouden plakken op de Olympische Spelen van 1988 in Calgary.

 

Elfstedentocht
In de jaren die volgden heeft Vollenbroek zijn specialisatie en vakmanschap uitgebreid in zijn werkplaats in Hilversum. Als wedstrijdrijder deed hij mee aan de Elfstedentochten van 1985, 1986 en 1997.

 

    Vollenbroek